Trenger du påfyll av betakaroten til sommeren?

Trenger du påfyll av betakaroten til sommeren?

Mange tenker at tilskudd som betakaroten bare gir en raskere brunfarge og ikke er godt for noe annet, men det er flere fordeler. Vi har tatt for oss noen av de vanligste spørsmålene knyttet til betakaroten.

Betakaroten, også kjent som provitamin A, er et viktig pigmentstoff for oss mennesker som omdannes til vitamin A når det entrer kroppen.

Hva er betakaroten? 

Betakaroten er en type karotenoider. Karotenoider er de gule og røde pigmentstoffene som du gjerne kjenner igjen i planter med sterke farger, som gulerøtter, spinat, aprikos, brokkoli og enkelte alger du finner i sjøen og havet. Karetenoider dannes i disse plantene, og formes videre til vitamin A når det entrer kroppen. Cirka halvparten av nordmenns inntak av betakaroten kommer fra inntak av gulrøtter. Tomater og annen frukt og bær, også grønnsaksblandinger er viktige kilder til betakaroten i befolkningen.

Betakaroten kan også indirekte påvirke immunforsvaret vårt, vedlikeholdet av huden og slimhinner, påvirke differensiering av celler og sørge for godt mørkesyn.

Natural Source Oceanic Betakaroten 

For å hjelpe kroppen med fremstillingen av vitamin A har Solgar utviklet Natural Source Oceanic Betakaroten. Tilskuddet inneholder en av di beste og mest naturlige formene for oseanisk betakaroten, utvunnet fra en sjøalge med navnet Dunaliella. Algen er en grønn mikroalge, som finnes i havsaltfeltene rundt om på kloden. Den inneholder en sterk antioksidant som fremstiller betakaroten, samt andre karotenoider som Zeaxanthin, Cryptoxanthin, Lutein og alfa-karoten. 

En softgel om dagen av Natural Source Oceanic Betakaroten kan hjelpe cellene dine med å bekjempe skader forårsaket av frie radikaler på grunn av eksponering av ultrafiolett lys og forringelse av cellene. At tilskuddet samtidig vil være med å underbygge brunfargen din i sommer kan en vel heller ikke klage på? 

Hvordan virker betakaroten i kroppen?

Den mest naturlige måten å få i seg nok betakaroten på, er via kosthold og nevnte frukter og grønnsaker. Kroppen tar lettere til seg betakarotenen om en koker eller varmebehandler matvarene først. Om du ikke har et godt og variert kosthold, kan du spe på med Solgar’s Natural Source Oceanic Betakaroten.

Betakaroten tas opp av cellene i tarmsystemet. Enzymene i tarmcellene omdanner videre betakarotenen til nevnte vitamin A, som kroppen trenger for å opprettholde normalt syn og normal vekst. 

 

Blir jeg brunere av betakaroten? 

Svaret er noe nyansert. Hvis du får i deg den rette mengden betakaroten over tid, vil hudfargen kunne fremstå brunere. Kombinerer du dette med soling, vil du kunne få en mer fremtredende og tydligere brunfarge. Fargen kommer av at betakaroten er et pigmentstoff, og når vi spiser det i større mengder lagrer det seg i fettet i underhuden.

Det er imidlertidig ikke det samme som brunfargen solen gir oss, hvilket er pigmentet melanin som blir “stekt” når vi er i solen over lengre tid. Derfor kan en som spiser mye betakaroten, men ikke soler seg samtidig, fremstå noe mer oransj enn brun.

Det er også viktig å understreke at en må ta vare på huden med nok søvn, godt kosthold og en fast hudpleie-rutine.


Kilder:

https://sml.snl.no/karotenoider

https://sml.snl.no/beta-karoten